Oh, wat rook het vanmorgen in mijn keuken lekker naar frambozen....
die heerlijk zoete zomergeur maakte dat ik er helemaal zin in had!!
Wát nu herfststorm en regen?! Binnen is het goed...
Ik had wat frambozen opgespaard - huh? ja, diepgevroren - en nu was het
de moeite om er mee aan de slag te gaan.
Frambozen groeien elk jaar vanuit bijna niets tot behoorlijke struiken.
Maar ze meerderen ook ondergronds.
Dit is de reden dat ik elk jaar weer meer struiken in de tuin heb staan.
Ik ben de tel inmiddels kwijt geraakt.
Met zoveel frambozen uit de tuin, bedacht ik
een lekkere, lang houdbare vruchtenlimonade te maken.
Mijn kinderen houden van frambozensiroop uit de supermarkt
en ik ben heel benieuwd hóe ze op deze zelfgemaakte frambozenlimonade reageren.
Ze bevat slechts twee ingrediënten: biologische frambozen en rietsuiker!
Geen kleurstoffen, geen conserveermiddelen, geen zoetstoffen.
Dit is puur natuur! En dát proef je!
Frambozenlimonade
Ingrediënten:
- 1500 g frambozen (vers of diepvries)
- 1 kg rietsuiker
verder - sappan
- schoon uitgekookte flessen
- evt voor de jam geleisuiker
Hoe maak ik het klaar:
Was de frambozen heel voorzichtig onder zacht stromend water.
Hoeveel frambozenstruiken ik ook heb, in één dag tijd pluk ik geen anderhalve kilo frambozen.
Twee weken lang vroor ik frambozen in en die gebruikte ik bij de verse frambozen die ik gisteren en vandaag plukte.
Dit kan prima en dan heb je een hoeveelheid die de moeite is.
Gebruik een sappan om sap te maken of kook de frambozen in hun eigen vocht in een kleine pan voor 30 minuten. Voeg geen suiker toe!
Wil je geen siroop maken, maar frambozensap drinken?
Voeg dan naar smaak 75 g suiker toe en schenk het sap in flessen.
Ik ga verder voor de siroop en vang het sap in een maatbeker op.
Neem ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker in grammen
als de hoeveelheid sap in milliliters of iets minder.
Van deze hoeveelheid frambozen won ik 1200 ml sap en ik deed er een kilo suiker bij.
Ik koos voor fairtrade rietsuiker. Hierdoor wordt je siroop iets donkerder van kleur,
maar het ziet er nog steeds prachtig rood uit, zeker verdund met water.
Verwarm het sap met de suiker in een pan. Roer goed door zodat de suiker oplost in het sap.
Laat het sap niet koken.
Giet de limonade in goed uitgekookte en met heet water omgespoelde flessen.
Gebruik een trechter om de limonade in de smalle flesopening te krijgen.
Je krijgt op deze manier een lang houdbare limonadesiroop.
Eenmaal geopend bewaar je de fles in de koelkast
en drink je 'm binnen een maand leeg. Moet lukken, toch?!
Natuurlijk heb ik geproefd en laten proeven....
Het is puur en daardoor anders dan uit de winkel, maar prachtig rood en lekker zoet.
Het smaakt zeker naar meer!
Belangrijke tip: het vruchtvlees van de frambozen, bewaard in het bovenste deel van de sappan of
in het zeef waardoor je het frambozensap hebt gezeefd, gooi je natuurlijk niet weg!
Nee! Hiervan maak je makkelijk en snel een lekkere jam.
Ik gebruikte geleisuiker halfzoet en had in een handomdraai drie potjes jam staan.
Dát is het leuke van zelf in de keuken aan de slag te gaan.
Je hoeft niets weg te gooien, maar maakt gewoon weer wat nieuws of anders.
Geniet van deze zomerse en lang houdbare producten!
Zó kan de herfst gerust zijn gang gaan.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten