Na een half uurtje walnoten kraken bij de kachel, had ik genoeg voor de baklava.
Bekend uit de Turkse èn Griekse keuken is dit gebakje al eeuwenlang een zoete lekkernij en
wordt het vooral na het eten of een vastenperiode gegeten.
Ik vind het heerlijk!! Al die laagjes, gedrenkt in een zoete honingsiroop....
Bij de toko op de hoek haal ik het af en toe, maar zelf maken stond hoog op mijn wensenlijstje.
Zeker met de zelfgeraapte walnoten vind ik het een passend herfstgebakje.
Hoewel baklava natuurlijk het jaarrond te bakken en eten is.
Een eerder baksel ging mis (een misbaksel dus), maar met
de tip van de buurvrouw, is deze keer de baklava goed gelukt.
Spannend detail: we maken er hier thuis weer een wedstrijd van!
Een bakwedstrijd in navolging van heel Holland bakt. We doen dit voor het vierde jaar.
En ik beet de spits af met deze baklava.
Beetje spannend eigenlijk, want hoewel ik erg van baklava houd, zijn ze er hier thuis niet echt dol op.
Maar dat bedacht ik pas toen ik alle ingrediënten in de keuken al had klaarstaan (...)
Baklava
Ingrediënten:
- 200 g ongebrande walnoten
- 2 tl kaneel
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 100 g roomboter
- 200 g filodeeg
- 1 biologische sinaasappel
- 100 g suiker
- 100 ml water
- 100 ml vloeibare honing van de imker
Hoe maak ik het klaar:
Heb je walnoten in de dop, neem er dan de tijd voor ze te kraken.
Doe de walnoten in een notenhakmolen (van de staafmixer), samen met de kaneel en het kruidnagelpoeder. Mix tot grove kruimels.
Smelt de boter in een steelpannetje.
Vet een browniebakvorm in met de gesmolten boter en leg een vel filodeeg op de bodem.
Bestrijk deze met de gesmolten boter en
herhaal dit nog vijf keer.
Het filodeeg kun je makkelijk passend snijden voor in de vorm.
Bewaar grotere vellen deeg voor de bovenkant.
Verdeel het notenmengsel over de vellen filodeeg.
Dek op dezelfde manier af. Verdeel zes lagen filodeeg,
elke keer bestreken met gesmolten boter, over de notenvulling.
Heb je boter over? Besprenkel daar de bovenkant mee.
Dek de baklava af met aluminiumfolie en zet een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150° C.
Snijd met een scherp mes de baklava in 18 gelijkmatige, langwerpige stukken.
Dek weer af met de aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven.
Bak de baklava 60 minuten en haal na 40 minuten het aluminiumfolie eraf.
Boen ondertussen de biologische sinaasappel schoon en rasp de schil.
De sinaasappel heb je verder niet nodig.
Breng het water met de sinaasappelrasp en de suiker aan de kook.
Laat op middelhoog vuur 10 minuten inkoken. Haal van het vuur af,
laat een paar minuten afkoelen en voeg dan de vloeibare honing toe.
Laat de baklava minstens 2 uur staan, afgedekt met aluminiumfolie
zodat de honingsiroop goed kan intrekken. Een nachtje laten staan is nog beter.
Een heerlijk zoete lekkernij wat je als dessert of lekker bij een kop thee of koffie geeft.
Ik serveerde het 's avonds bij de thee. Iedereen had een scoreformulier in de hand...
En ik maar niks zeggen over de honingsiroop die veel te kort was ingetrokken.
Ik hield m'n hart vast.
Maar ik kreeg lovende reacties!
Oudste zoon was wel heel positief en zei vanmorgen nog:
"Ik vond het verbazend lekker."
Dat vind ik dan weer een verbazende reactie!
Wat denk jij ervan?
2 opmerkingen:
Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je man, Tamar. De baklava ziet er heerlijk uit, ik krijg al kiespijn als ik er aan denk maar ga 'm zeker proberen!
Lieve groet uit de Eifel
Viviane
Dank je wel, lieve Viviane. Probeer 'm niet uit met kiespijn... hier vonden ze 'm minder zoet dan baklava bij de toko vandaan, dus misschien valt het mee😉
Een reactie posten