startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 14 maart 2016

Kinderdag! !

Zondag was het in ons gezin kinderdag! De dag dat er geen regels gelden,  maar dat kinderen de baas zijn.

Internationaal gezien bestond er een paar eeuwen geleden al een soort kinderdag (zonendag) in Japan. In 1920 werd er in Turkije een landelijke kinderdag ingesteld door Atatürk. Deze leider hield veel van kinderen. De Verenigde Naties willen vanaf 1952 dat er een internationale kinderdag gehouden wordt, natuurlijk om de rechten van het kind onder de aandacht te brengen. Ik ben een beetje bang, dat als dit  landelijk ingesteld wordt, de commercie er bovenop duikt..... èn daar wordt het niet altijd gezelliger van, vind ik....

Maar bij ons in het gezin doen we het meestal in februari en elk jaar opnieuw kijken we hoe we het aanpakken. We hebben het al een paar jaar 'gevierd'. Dit jaar waren we het zelfs een beetje vergeten, door onze voorjaarsvakantie, maar de kinderen niet!!

En dat hebben we geweten; mijn lief en ik.
Ik was zo slim (of was het juist dom?!) om ze van tevoren een leeg vel papier te geven waarop ze al hun wensen en ideeën konden opschrijven. Ze moesten hierbij met elkaar overleggen welke plannen uitgevoerd gingen worden. Het werd vanzelf een hele (boodschappen)lijst.....

Als ze het voor donderdag hadden opgeschreven, zou ik er ook zoveel mogelijk aan tegemoet komen.....  Tsjonge.... mama is er maar weer goed voor.
Speciale, dure drankjes, speciaal soort chips en snoep.

En natuurlijk: slingers, een ontbijtje op bed, een heerlijke lunchsalade en als avondeten (wat hebben ze dat goed met elkaar overlegd!) roti.
Gelukkig zijn de maaltijden wel gezond!
En tussendoor moet er veel gesnoept worden.....
Jahaa.... ik probeer wel zo gezond mogelijk te eten en te koken, maar kinderen hebben toch hun eigen ideeën hierover.

Eindelijk brak kinderdag aan.
Het stond op het whiteboard in de toilet, op de familyplanner, de scheurkalender etc. al groot en blij aangekondigd. Ze hebben in ieder geval al veel voorpret. Voor het feest hing ik alvast een slinger op.

De wekker stond redelijk vroeg voor de zondagochtend, nu maar hopen dat ik voor die tijd al niet wakker werd gemaakt door één van de kinderen (zoals de hele week al gebeurde...)
Ontbijtservice stond er op het programma. Mijn lief hielp dapper mee. Een versgebakken croissantje, een gekookt eitje, versgeperst sinaasappelsap.....
Stukje feeststol en bij hun kopje kruidenthee een theebeschuitje. Ieder krijgt vooral wat hij/zij het lekkerst vindt. Vitaminesnoepje erbij.... niks moet, alles mag.
Het duurde toch een beetje lang voor de kids....... Jisca van 4 kwam gewoon lief helpen: vaatwasser uitruimen, sinaasappelpulp (wat je overhoudt bij het persen) opeten, de deur openhouden.
De anderen kwamen één voor één naar beneden om hun smartphone op te halen. Lekker alvast een spelletje spelen of een game spelen. 
Dit mag normaal nooit voor het ontbijt en sowieso niet op zondag. Maar ja.... het is nu eenmaal kinderdag. De kinderen bepalen vandaag de regels. En dat is heel anders dan wij ze stellen.
Lekker puh! 
Er was één regel: we gaan gewoon naar de kerk.
Nou ja.... gewoon. Toen iedereen na het ontbijt-op-bed eindelijk aangekleed beneden was, ontstond een discussie over de reis ernaar toe: op de fiets of met de auto. We fietsen altijd....
Ach vooruit. Twee kinderen in de bakfiets (hoefden niet te fietsen en papa trapte zich suf) en twee kinderen met mama in de auto. Het zoeken naar een parkeerplek zorgt ervoor dat dit gelijk ook de laatste keer is geweest dat we met de auto gingen. Zeker met dit mooie weer!

Thuisgekomen was de lunch al besproken. Alleen niet de plek waar ze gingen eten. Dat kozen ze zelf. Ik ging lekker buiten lunchen ('t kon net, met mijn jas aan) en de kinderen bleven binnen.... voor de tv.
De rest van de middag verliep nogal voorspelbaar en voor mij redelijk rustig. De kinderen waren met geen stok het huis meer uit te krijgen. Ook twee vrienden die kwamen vragen of de jongens buiten wilden spelen, kregen geen gehoor. Onze kinderen wilden alleen maar tv kijken, gamen, gamen en nog eens gamen. Zelfs met de gordijnen dicht, want anders scheen de zon in het scherm. En ondertussen werd er een mega-schaal snoep leegegeten en ook nog een paar schaaltjes chips. (........)
Ik zat rustig buiten, daar kon ik lekker lezen en een kopje muntthee drinken. Toen het toch wel fris werd, stak mijn lief gezellig de buitenkachel voor me aan.
Op tijd begon ik met de voorbereidingen voor de roti-maaltijd. Niet moeilijk om zelf klaar te maken. En voor het gemak had ik de roti (met vulling van gele erwten) kant en klaar gekocht bij de toko. Eerst maakte ik een marinade voor de blokjes tofu. Die trok lekker in en daarna liet ik alles ruim een half uur bakken en stoven. Eieren koken.
En de aardappelen en sperzieboontjes kruiden en smoren tot het gaar was. Ik gebruikte een speciaal Roti-kruiden/specerijenmengsel. En overal voegde ik dit aan toe, samen met ui en selderij.
Zo zag het eruit! Ik was de enige die echt reuzetrek had, want ik had de hele middag niets gesnoept. Het smaakte me heerlijk.

En na de zondagse maaltijd, als de kinderen normaal gesproken gelijk naar bed moeten om uitgerust te zijn voor een nieuwe week, gingen we nog een film kijken. Speciaal gehuurd bij de bibliotheek.
Veel te laat ging iedereen eindelijk moe en voldaan naar bed. Volgesnoept en eindeloos 'vermaakt'  door tv en computerscherm.
Onze 'gewone' regels zijn behoorlijk streng, op het gebied van gamen en tv-kijken, huiswerk, eten, bedtijd, zakgeld en spelen. Ze bieden structuur en houvast. Deze dag was dit even anders, maar nu kunnen ze er als het goed is, weer een jaar tegenaan. .

Gelukkig, deze dag is weer voorbij!
De gewone structuur geeft toch echt rust en regelmaat.
Om over gezondheid maar te zwijgen.....

En jullie? Hebben jullie wel eens  kinderdag gevierd?


Een reactie posten