startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 9 augustus 2016

Mijn moestuin (31)

Deze vakantieweek kon ik regelmatig in de tuin werken   en   ik   kreeg    hulp! Zoals beloofd hielp mijn lief me, en hóe?! Dat is werkelijk niet te evenaren.....
Ik ben een beetje bang dat hij koopverslaafd aan het worden is, ("Ja maar, het zijn allemaal nuttige dingen die ik koop!") want ik heb de meest bijzondere cadeaus gekregen. En zeker nuttig, ook voor de tuin!

Kijk je mee?
Water geven doe ik in mijn moestuin op een ouderwetse manier. Uit een diepe put takel ik mijn emmertjes omhoog. Vorig jaar is er voor de veiligheid een mooi deksel op gemaakt en het gaat prima!
Maar ja....... het kan ook handiger. Op vakantie zagen we in een doe-het-zelf-winkel met van-alles-en-nog-wat een prachtige, ouderwetse pomp. We hebben hem toen niet gekocht.

Mooi, maar niet direct nodig.
Wat arriveerde er begin van de week?Juist ja, een prachtige pomp. Cadeau van mijn lief!
Ik moest gelijk denken aan mijn opa en oma die buiten bij de bijkeuken nog zo'n pomp in werking hadden. Als opa in de tuin had gewerkt, mocht hij niet met vieze handen binnenkomen. Eerst wassen bij de pomp.
Wij als kleinkinderen vonden het natuurlijk razend interessant en hebben wat 'kostbaar pompwater' over de keitjes laten lopen. Dat piepend-ruisende geluid en dan een lekker frisse waterstraal, dat was mooi! Hoewel het ook zwaar was voor kleine handjes.....
En nu heb ik mijn eigen pomp gekregen!
En kan ik pompen wanneer ik wil!
Voordat ik mee kon lopen en foto's maken, stond de pomp al in de tuin. Dwars door het deksel heen bevestigd en hier zie je de dikke slang die onderin het waterreservoir uitkomt.

Cool hè?!


 Maar dat was niet de enige hulp..... ik kreeg ook wiedhulp. Wat ziet mijn tuin er steeds mooier en leger uit. Natuurlijk niet alleen door het onkruid wat verdwijnt, maar ook door het oogsten en opruimen van het klimraster van de peulen, alle aardappels die al geoogst zijn etc.


Ik loop zo de tuin in....
Nu nog zorgen voor een groenbemester.
Kale zwarte grond is onnatuurlijk, trekt onkruid aan, geeft bodemerosie......
Daarover volgende week meer.

Maar het wieden........ ja, dat zorgt elke keer voor een heleboel werk.
Belangrijk werk, want je komt en kijkt overal weer even in je tuin.
Maar het komt wel elke keer terug. Ik heb vooral veel last van het onkruid: zevenblad, brandnetel, wilde braam en winde. De eerste drie zijn ook eetbaar, maar nu ik genoeg groentes in mijn tuin heb, eet ik dit even niet.
Laat ik de definitie van onkruid nog eens noemen:
"Onkruid zijn alle planten die ik niet op dát stukje van mijn tuin heb gezaaid, geplant of gepoot en het daar ook niet wens te hebben".
Dus alles kan onkruid zijn, de prachtigste bloemen en zelfs aardbeien en tegelijk kan datgene wat mensen als onkruid bestempelen, zoals 'paardenbloemenm, brandnetel, vlier, zevenblad, etc. etc. ' ook ontzettend gezond, geneeskrachtig en lekker eetbaar zijn.
Onkruid is dus een heel subjectief begrip.
.......

Hier een keer een 'vóór-foto'. Onder het net staat broccoli, palmkool en bloemkool. Het net is helaas niet geschikt om vlinders tegen te houden, want vooral koolwitjes willen in koolplanten eitjes leggen waar hongerige rupsen uit komen. Je begrijpt wat dit voor de koolplant (ook broccoli) betekent. Hopelijk hindert het net ze wel wat. Het was vooral bedoeld om vogels tegen te houden die de jonge plantjes zouden aanvreten of uit de grond trekken en dat heeft zijn doel gediend.
Daaronder is wel heel veel onkruid gegroeid.
Het net heb ik weggehaald èn al het onkruid is weggehaald.
Hier de prachtige 'ná-foto'.
Naast deze rijtjes links, zie je de knolselderij en dicht naast de loopplank de snijbiet.
De augurken staan ervoor en groeien helaas niet zo goed. Ze lijken wel een soort verdroogd.
Er zijn al een paar planten zonder blad en helemaal bruin.......
Toch heb ik al wat augurken geoogst, genoeg voor een potje vol!
Ik denk dat de planten nu, in deze warme tijd waarin er veel verschil is tussen droog en nat weer, wel wat mest kunnen gebruiken. De volledig biologische mestkorrels die ik heb, kan ik veilig gebruiken als ik biologisch tuinier.
Ik mest vooral de wortelgewassen goed bij en ook de komkommers en augurken.
Hopelijk geeft het ze een flinke, nieuwe boost om te groeien en vrucht te
dragen.

Maar terug naar mijn lief, die dol is op praktische oplossingen.
Het onkruid aan de zijkant van mijn tuin, waaronder mijn kruisbes en kiwistruik verstopt geraakt waren, stond zo'n beetje kniehoog. Een doorn in het oog!
Dus kwam er na een dag weer een pakket binnen........


Wat een grote doos!
Deze keer was het meer verpakking dan inhoud......
En erin zat.......   worteldoek.
 Zwart zeil, waterdoorlatend, maar er groeit geen onkruid onder en vooral niet er doorheen.
Dé definitieve oplossing voor al dat hardnekkige onkruid.

Het hoge onkruid werd weggehaald (de wortels hoeven niet weg), het worteldoek gaat eroverheen. Zijkanten vast met planken, er bovenop stenen en dan is mijn strook grond aan de zijkant eindelijk zwart. Met daarop de vruchtstruiken en het appelboompje.
Ook achterin mijn tuin, waar ik asperges had gezaaid, stond het onkruid kniehoog. De asperges zijn helaas niet opgekomen....... Ik gaf het een kans, maar het onkruid greep het.
Nu dus een stuk worteldoek erover en als het goed is, blijft het ook in die hoek wat beheersbaar.
Ja, zo is mijn lief! Hij analyseert een probleem en geeft een extreem praktische oplossing.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan!
Aahhh.... ik ben blij met hem! :)

Hier nog een mooi tuinplaatje. Helemaal vooraan staat de boerenkool, die goed begint te groeien (op de plek waar de uien stonden), dan de wortels met het dichte loof, de mais die lekker hoog wordt en daarachter nog wat chinese kool, prei en kroten.......
Maar het belangrijkste op deze foto is het ontbreken van een heleboel onkruid!

Oogsten:
Even nog een blij oogst-stukje. Ik eet niet alleen volledig van de moestuin, maar ben ook druk bezig met een voorraad aanleggen voor de winter. En daarnaast oogst ik ook veel fruit uit de tuin. Heerlijk vers fruit!!
We eten vijgen, rode bessen, zwarte bramen, rode frambozen.....  wat wil je nog meer?!
's Middags lunch ik met:
  • komkommer met noten
  • tabouleh met sappige vleestomaat en kruiden
  • heerlijke ciabatinni  met gegrilde courgettes
Alle recepten hiervan staan al op dit blog.
En 's avonds eet ik heerlijk, knapperig verse andijvie in stamppot of pasta, courgettes in pastasalade, met gegrilde krieltjes en feta of in soep, snijbiet met spaghetti of in hartige taart en tot slot sperzieboontjes, knapperig gewokt met noten in een pitabroodje.
Naast de groentes eet ik uien, knoflook en aardappelen erbij uit de tuin.
Klinkt dat niet lekker?
Nou...... het wás lekker!!
Tot slot een niet zo zonnig plaatje van mijn druiven, maar ze staan dan ook niet op de meest gunstige plek qua zonlicht. Ik heb de druiven weer flink
gesnoeid en geprobeerd de druiven te krenten (de kleine druifjes uit een tros halen, zodat de andere druiven groter kunnen worden) en tel 14 kleine trosjes. De druif staat bij mijn huis en volgens mij zit er een ziekte in. We zullen zien wat ik van die veertien trosjes nog kan doen.
In ieder geval geen wijn maken.......
Maar daarover een volgende keer meer!

Dit was mijn moestuin voor deze week.
In samenwerking met mijn lief....... ;)

Een reactie posten