Vorig jaar verwerkte ik een enorme hoeveelheid gember, onder andere tot gekonfijte gemberstukjes.
Hoewel deze potjes lang goed blijven, is het ook leuk er eens iets van te maken.
Ik bakte heel simpel boterkoek, met gembersnippers.
Hoewel deze potjes lang goed blijven, is het ook leuk er eens iets van te maken.
Ik bakte heel simpel boterkoek, met gembersnippers.
Maar wil je wel geloven dat hoe simpel dit ook is, ik boterkoek tot vorig jaar nooit eerder had gemaakt?!
Echt healthy kun je het niet noemen, lekker is het wel! En altijd beter dan kant en klaar in de winkel te kopen. Helemaal niet nodig, want boterkoek is zó gemaakt met ingrediënten die in elk keukenkastje te vinden zijn!
Echt healthy kun je het niet noemen, lekker is het wel! En altijd beter dan kant en klaar in de winkel te kopen. Helemaal niet nodig, want boterkoek is zó gemaakt met ingrediënten die in elk keukenkastje te vinden zijn!
Boterkoek met gember
voor 12 stukjes
Ingrediënten:
- 100 g biologisch bloem
- 40 g volkorenmeel
- 125 g bio roomboter
- 100 g basterdsuiker
- zout
- 1/2 ei
- 6 nootjes gekonfijte gember (50 g)
Hoe maak ik het klaar:
Officieel hoor je een boterkoekvorm te gebruiken, maar ik bewijs dat het ook zonder kan. Voor die enkele keer dat je het gebruikt;)
Ik gebruikte een springvorm van 22 cm doorsnede en bekleedde de bodem met een vetvrij stuk bakpapier.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe alle ingrediënten, behalve het ei en de gember, in een kom. Snijd de boter met twee messen in zeer kleine stukjes.
Vorm daarna met koele hand vlug en luchtig een samenhangende bal deeg.
Een mixer heb je niet nodig.
Snijd de gembernootjes in kleine snippertjes en meng ze door het deeg.
Vul een gladde vorm (voor boterkoek, zandtaart of een springvorm met bakpapier)
met het deeg.
Het is wat vreemd dat bij een springvorm alleen de bodem bedekt is en je nog veel rand over hebt.
Maar een boterkoek is laag en plat. Overigens ook machtig, dus een plat stukje is gewoon genoeg.
Bestrijk met losgeklopt ei.
Ik bedenk me net dat mijn moeder er met een vork altijd een ruitjespatroon in trok.
Maar zij deed er weer geen gember in.
Kun je natuurlijk altijd weglaten als je er niet van houdt. ;)
Laat in de vorm afkoelen en neem daarna de koek uit de vorm.
Je kunt de boterkoek ook in een rechthoekige vorm bakken en er vierkantjes van snijden.
Lekker!
Geniet er van!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten