Dat pruimen goed voor de stoelgang zijn, weet inmiddels iedereen wel.
Drink dit dus nooit teveel achter elkaar, tenzij je verstopt zit...
De oude pruimenboom op de moestuin doet dit jaar zó vreselijk z'n best en geeft een onovertroffen oogst van sappige, zoete pruimen. Ik maakte jam en chutney, bakte taart, vroor pruimen in,
snoepte naar hartenlust en deelde uit, vogels aten van de pruimen en nog
is nauwelijks zichtbaar dat er pruimen geoogst zijn.
Omdat mijn sappan nog in de keuken stond van het zwarte bessensap wat ik gisteren maakte, bedacht ik
pruimensap te maken.
Ik heb het nooit gedronken. Zou het lekker zijn??
Een mand vol pruimen blijkt precies te passen in het bovengedeelte van de sappan.
Vijf kilo is het en daar maak ik sap van.
Bij sap maken hoef ik de pruimensteeltjes en pitten niet te verwijderen, lekker makkelijk.
Alleen uitzoeken, even wassen en hup, de sappan in!
Laxerend pruimensap maken
Ingrediënten:
voor ong. 4,5 liter pruimensap
- 5 kilo pruimen
- 100 g rietsuiker (optioneel)
- sappan
Hoe maak ik het klaar:
Uiteraard kun je elke hoeveelheid pruimen die je wilt, ontsappen. Wanneer je zoete, rijpe pruimen gebruikt, hoef je geen suiker toe te voegen. Heb je een zure pruimsoort of wilde pruimen, dan kun je zo'n 200 tot 300 gram suiker gebruiken op vijf kilo.
Wil je sap maken zonder sappan? Doe het dan op de ouderwetse manier, door het fruit in een grote pan te koken met een klein laagje water. Kook tot het fruit zacht en kapot is en giet het fruit dan in een zeef met neteldoek. Wat erdoorheen loopt, vang je op: dat is het sap. De pitten hoef je niet eerst te verwijderen... makkelijk en snel klaar!
Ik gebruikte de sappan, die speciaal gemaakt is om met stoom het sap uit fruit vrij te maken.
De sappan bestaat uit drie delen. In het onderste compartiment doe je water,
in het bovenste deel doe je het fruit. Het middengedeelte is bedoeld om het sap in op te vangen.
Als het water kookt, maakt de stoom van het kokende water de plantencellen kapot.
Stoom is agressief. De wild botsende watermoleculen kunnen daarom in een korte tijd
de celwanden van het fruit kapot maken zodat aroma's en vocht vrijkomen en weglekken.
Het sap loopt door de gaatjes in het middengedeelte, waar ook een kraantje met een slangetje aan zit. Op deze manier kun je het sap makkelijk opvangen en in flessen doen.
Zorg dat je brandschone flessen hebt klaarstaan. Ik koos voor flesjes van 350 ml - niet teveel achter elkaar drinken, hè?! - en kookte ze uit in sodawater. Zorg dat ze vlak voor gebruik nog warm zijn
(even omspoelen met heet water) zodat ze niet breken wanneer het kokendhete sap
er ingeschonken wordt.
Laat de pruimen met de suiker 45 minuten in de sappan stomen.
Langer is niet nodig, korter zorgt voor minder sapopbrengst.
Giet het sap in de flessen, zet deze op de kop weg, tenzij je beugelflesssen gebruikt en laat afkoelen.
De stukgekookte pruimen in het bovenste compartiment hoeven niet weggegooid te worden.
Hier kun je prima jam van maken. Verwijder dan wel van tevoren de pitten.
Het sap is een jaar houdbaar. Eenmaal geopend is het nog twee weken houdbaar in de koelkast.
Ik had wat sap over om te proeven en liet ook de kinderen meegenieten.
Toen ik me even omdraaide hoorde ik 'klik' en een nieuw flesje was open....
zó lekker smaakte dat ene slokje.
Geniet van de pure smaak van
zelfgewonnen vruchtensap: gezond, lekker en.... had ik al gezegd: drink er niet téveel van?! ;)
4 opmerkingen:
Bedankt voor je recept. Heb vanmorgen 2 liter sap gemaakt. 2 citroenen toegevoegd. Geeft een lekkere frisse smaak aan de pruimen sap.
Graag gedaan, Marjan. Goed idee: citroensap toevoegen. Dat heeft ook nog eens een extra conserverende werking :)
Ik ga morgen dit recept volgen met mijn sapketel. Leuk, dank je wel voor de fijne uitleg
Graag gedaan! Succes👍
Een reactie posten