't Is geen bijzondere lifehack, te simpel eigenlijk om te delen vond ik,
tot jongste zoon me laatst vertelde over zijn eerste werkdag als vakkenvuller.
Tijdens de rondleiding door de supermarkt waarbij hem werd aangewezen
waar de verschillende afdelingen waren en waar hij producten kon vinden,
werd hem als eerste gewezen waar het paneermeel staat. "Naar paneermeel is
altijd veel vraag en klanten kunnen het nooit vinden." Ik kon het niet geloven....
hoog tijd om toch iets te delen over zelf paneermeel maken.
Want dit is één van de dingen in het leven die je echt nooit - meer -
hoeft te kopen.
Paneermeel
voor een potje
Ingrediënten:
- oud biologisch brood of broodkorstjes
Hoe maak ik het:
Gebruik het liefst biologisch brood: oude boterhammen, restjes stokbrood of korsten. Je kunt het allemaal gebruiken. Het brood mag volkoren, meergranen of gewoon bruin zijn. In het paneermeel blijven de voedingsstoffen uit het brood gewoon behouden.
Snijd het brood in boterhammen - als die er nog niet zijn - en vervolgens in niet te grote stukken.
Leg de broodstukjes in de voedseldroger en laat op 45°C in twee uur drogen.
Het brood moet knapperig en droog zijn.
Doe het droge brood
in een notenhakselaar of keukenmachine.
Mix het op hoge stand tot fijne kruimels.
En klaar is je paneermeel.
Bewaar het paneermeel in een glazen pot op een droge plek.
Goed gedroogd is paneermeel jarenlang houdbaar.
En laten we eerlijk zijn, paneermeel eet je ook niet dagelijks.
Zo klinkt het super toch simpel, zelf paneermeel maken?
Maar dit was nog de ingewikkelde versie.
Lees bij tips hoe het nog simpeler kan.
Tips:
- Mijn moeder wreef vroeger twee beschuiten tegen elkaar. De verkregen kruimels zijn je paneermeel.
- Laat het brood drogen in de restwarmte van de oven.
- Uitgespreid op een droge plek in huis, kan het zelfs aan de lucht drogen. Controleer regelmatig op schimmel.
Soorten paneermeel:
- Het is ook mogelijk om havermout - evt wat fijner gemalen - als paneermeel te gebruiken. Nog gezonder ook en meestal glutenvrij
- Volkoren paneermeel of paneermeel met pitjes en zaadjes er nog in van meergranenbrood kan prima
- Wel eens gehoord van panko? Dit is paneermeel van alleen het witte, binnenste gedeelte van brood. Hierdoor is het witter, maar ook duurder dan gewoon paneermeel waar altijd korstjes worden meegemalen
- Maak biologisch paneermeel waarvoor je alleen biologisch brood gebruikt
Nou, meer kan ik niet bedenken om te schrijven over paneermeel.
Laat al die vakkenvullers lekker hun werk doen, laat het paneermeel in het schap staan,
want dat maak je echt super simpel zelf en het kost je (bijna) niets!
Maar dat wist je vast al ;)
1 opmerking:
Ja, zo doe ik dat ook altijd.
Een reactie posten