startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 9 maart 2016

Paastuintje zelf maken

Hiep, hiep hoera!  Dit is alweer mijn 100ste blog!!  En om het te vieren heb ik vandaag een mooie DIY voor jullie. (en natuurlijk heb ik er zelf van genoten tijdens het maken....net als van de geur van mijn superverse, healthy amandelkoekjes, zie hier)

Het past in deze tijd, voor Pasen. Zelf vind ik Pasen het mooiste en belangrijkste feest om te vieren èn om bij stil te staan. Geweldig dat er een God is die ondanks de winter in de wereld en het verdriet in ons leven, alles in Zijn hand houdt. Die zelfs de dood heeft overwonnen. Want Pasen betekent: Jezus leeft!

Vandaag ging ik samen met de kinderen aan de slag om een Paastuintje te maken; een  symbolisch stuk. Er wordt een graf in verwerkt, een kruis en voorjaarsbloemen die nieuw leven beloven.

Zo gaat het eruit zien:

Of zo:

Paastuintje makenJe hebt nodig:
 • Een mooie ondiepe schaal
 • Een (oud) pantykousje
 • Tuinaarde of potgrond
 • Graszaad
 • Een bloempotje van plastic of steen, diameter tussen de 6 en 8 cm
 • Siersteentjes of decoratiezand
 • Mos (optioneel)
 • Houten takjes of latjes
 • Bloembinddraad
 • Bloembollen of een klein plantje
 • Evt. een klein vaasje
Hoe pak ik het aan:

 1. Vul de ondiepe schaal voor de helft met potgrond of tuinaarde

 2. Leg het bloempotje er op de zijkant in, met de opening naar het midden, een beetje schuin omhoog.
 3. Neem het oude pantykousje en doe hier ook tuinaarde in. Doe er zoveel in, dat je het zowel in de lengte als de breedte goed over het potje heen kunt vormen. Het potje wordt het graf en het pantykousje de grafheuvel....
 4. Neem graszaad en doe een klein handje, goed verdeeld, in het kousje bij de aarde. Kijk nog eens of het zo over het potje past en knoop hem dan dicht.
 5. Drapeer het kousje met aarde en graszaad over het potje heen. Stop de uiteinden weg met wat grond eroverheen.

 6. Zoek of knip twee stokjes voor het kruis. Eén langer takje, de tweede een derde deel ervan.


 7. Neem het bloembinddraad en maak de twee takjes aan elkaar vast in de vorm van het kruis

 8. Maak met decoratiesteentjes, grint of zand een paadje vanaf het bloempotje naar de rand van de schaal. 9. Neem wat bloembollen van mini-narcisjes of blauwe druifjes en plant er een paar in het tuintje naast het pad. Ik schepte wat bloembollen van mini-narcisjes uit mijn tuin.
  Je kunt er ook voor kiezen om een mini-vaasje in de grond te zetten (bij mij waren die gesneuveld) en daar elke keer een kleine verse bloem in te zetten
 10. Zoek een steen en plaats die voor het bloempotje, zodat je er niet in kunt kijken. Ik vond een soort steen in mijn 'creatieve rommelkast' in de schuur. Mijn zoon trapte hem in een paar stukken. En nu hij netjes in het paastuintje staat, realiseer ik me opeens waar het vandaan komt. Het is niet echt een steen, maar een stuk fossiel...... opgevist door een Texelse visser. En wij hadden die weer van onze vakantie meegenomen (.......)
 11. Je kunt ook een stuk mos nemen om de nu nog-kale grafheuvel alvast mee te bedekken.  Wij namen wat tuinkerszaad en zaaiden dat op de lege plek in  het tuintje

Officieel hoort het kruis er nog niet in te staan. Pas op Goede Vrijdag komt die erbij.
En op Paasmorgen mag de steen weg. Het graf is dan open en leeg!
En  nu  elke dag met de plantenspuit wat water geven, zodat het graszaad gaat groeien op de heuvel en dat de tuinkers met Pasen gegeten kan worden.
Hoe leuk is dat?!


Deze 100ste blog is er!
 Ik ben nu  een half jaar aan het bloggen en ik vind het super leuk om te doen. En mijn inspiratie is nog lang niet op. Vaak buitelen de ideeën, als vlinders in een bloementuin door mijn hoofd. Of ik lig in bed met een hoofd vol plannetjes. ...
Super leuk dat jij dit leest, dank voor de positieve reacties en als je  mij volgt.....
Er komt méér!Een reactie posten