De verse gojibessen - geoogst uit eigen tuin - maken me creatief.
Omdat ik niet veel tijd heb om bijzondere dingen uit te proberen,
koos ik voor het maken van jam.
Gojibessen kunnen met hun licht wrange, zelfs bittere smaak wel wat zoet gebruiken.
Ik kon geen jamrecept met verse gojibessen vinden en al helemaal niet het pectine gehalte in gojibessen.
Omdat ik nog ander tuinfruit heb liggen, besloot ik het te mengen. De gezonde voedingsstoffen krijg je toch wel binnen.
Frambozen kunnen erbij - die groeien nog in overvloed in de tuin - en een appel die pectinerijk is,
maken er samen een heerlijke, gezonde jam van!
Framboos gojibesjam
voor ong. 4 potten jam
- 250 g verse gojibessen
- 250 g frambozen
- 1 appel
- 600 g geleisuiker 1:1
Hoe maak ik het klaar:
Was de gojibessen en frambozen voorzichtig.
Je kunt frambozen in de diepvries bewaren tot je genoeg hebt. Zo gebruikte ik wat diepvriesframbozen voor deze jam.
Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
Doe het fruit in een ruime pan.
Voeg de geleisuiker toe en vermeng goed met de vruchten. Laat een half uur staan.
Ik gebruikte geleisuiker 1:1. Wil je minder suiker gebruiken dan kun je ook kiezen voor geleisuiker 2:1.
Breng het fruit met de suiker aan de kook. Laat 4 minuten borrelend doorkoken.
Maak het fruit fijner met de staafmixer. Een beetje structuur vind ik wel okay,
kies zelf hoe glad je jouw jam wilt hebben.
De pitjes van zowel de framboos als de gojibes blijf je trouwens zien en proeven.
Houd je hier niet van, dan kun je de jam zeven.
Je kunt er ook voor kiezen om gelei te maken, maar dat is een werkje wat meer tijd vraagt.
Zorg ervoor dat je goed uitgekookte potjes klaar hebt staan, spoel nog even om met heet water.
Schenk de kokendhete jam in de potten en zet deze op de kop weg.
Laat de deksels vacuüm trekken.
De jam is ongeopend minstens een jaar houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.
Natuurlijk heb ik even geproefd van deze jam.... het is een verrukkelijk friszoete jam geworden.
Een aanrader!
Kun je niet aan verse gojibessen komen? Je kunt ongeveer 100 g gedroogde bessen een nacht weken in heet water.
Ze zijn dan - volgezogen met water - weer het formaat zoals ze vers zijn.
Zó kun je ook deze jam met superbessen maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten