maandag 23 januari 2023

Tijd in mijn keuken 23-3

 Soms heb je van die dagen dat je nergens zin in hebt. Dát had ik afgelopen week... 
Ik was moe en liep tegen mijn grenzen aan. Gelukkig herken ik deze nu beter en
 ik gaf er lekker aan toe. 
Dinsdag heb ik de hele dag niks gedaan, zelfs voor stofzuigen was ik te moe en
 ik las lekker in mijn boek. Dat zou ik een paar jaar geleden niet gedaan hebben en
 al helemaal niet hier gedeeld hebben.
Maar het is okay om moe te zijn en het is okay om daaraan toe te geven.
En zowaar... na drie dagen lummelen kreeg ik weer inspiratie en zin om dingen op te pakken...
Zo kan ik toch nog een 'tijd-in-mijn-keuken'-blog schrijven.
Ik zeg wel eens tegen Peter: "Als ik geen inspiratie heb voor een nieuw onderwerp op mijn blog 
of als ik geen zin heb om te schrijven, voel ik me niet goed.,"
Ik wil binnenkort een artikel over slapen schrijven...  als ervaringsdeskundige moet dat lukken.
Als jij ervaringsdeskundigen kent (ha ha) met tips.... welkom!

Wat deed ik deze week naast rusten?
Natuurlijk koken voor mijn gezin, dat gaat altijd door.
Ik bakte en in het weekend kookte ik heel veel glazen flessen uit. 
En daarna vulde ik ze ook nog eens allemaal ;) Benieuwd hoe en wat? Lees gauw verder.


Soep en bouillon

Liefst heb ik altijd een paar potjes bouillonpasta op voorraad. Zeker in dit seizoen: dé tijd 
voor warme wintersoepen. Zo wilde ik maandag soep maken, maar ik greep mis. 
Mijn bouillonpasta was al een week op, ik had zelfs een paar bouillonblokjes gebruikt. 
Tijd om wat nieuwe potjes te vullen met bouillonpasta!
Bouillonpasta werkt voor mij heel fijn: het lost snel en makkelijk op, je weet precies wat er in gaat 
en het is zo goed als gratis. 
Je gebruikt namelijk restjes overgebleven groente en kruiden uit de tuin.
Ik had een grote rode biet over en hoewel dit de kleur bepaalt, maakt dát helemaal niet uit. 
Ook moet er altijd 'kwup' in, een ezelsbruggetje voor: knoflook, wortel, ui en  peper, 
naast verse kruiden. Gelukkig groeit er ook middenin de winter tijm, salie en  rozemarijn 
 in mijn tuin en heb ik nog selderij (van de bleekselderij).
Doe alle groenten en kruiden in een grote kom, mix fijn  en voeg dan minstens 12% zeezout toe.
Goed doorroeren en klaar is je bouillonpasta.
Een eetlepel pasta komt overeen met één bouillonblokje en is dus genoeg voor een halve liter bouillon.
Dit recept komt uit Duitsland waar het Süppengewürz heet. 
Mijn potje bouillonpasta - ik maakte er twee - is mooi rood van kleur door de kroot.
Zo kan ik weer weken vooruit!!


Winters weekmenu

Kun  je wel wat inspiratie gebruiken voor een vegetarisch winters weekmenu?
Komt 'ie:

Zondag:


Dit is niet echt een winters gerecht, eerder een heerlijke herinnering aan de zomer. Met de allerlaatste snijbonen uit de vriezer, maakte ik mie met snijbonen in kokossaus. Klik!
Heerlijk! Het lievelingseten van iedereen hier in huis.
Dus moet ik zeker weer nieuwe snijbonen zaaien in mei. 
Kom maar op, zomer: nog 149 dagen en over 112 dagen mogen de bonen de grond in...
Weet je dat ook weer ;)
Maandag:
Tijd voor soep! Maar dan wel een mooi aangeklede soep: Mexicaanse bonensoep. Klik
En in plaats van roggebrood of stokbrood serveer ik er tortillachips bij
Dát is bepaald geen straf! 
En het was ook al geen straf dat er wat overbleef: lekker lunchen met een kom warme soep.

Dinsdag:

Winterwortels kun je op vele manieren klaarmaken. De lekkerste variant vinden wij wortellasagne. Klik!
En die is niet alleen bijzonder, maar er gaat ook lekker veel groente in! Koop flink wat wortels voor dit recept... We raspen de wortels en pesto zorgt voor de bijzondere smaak.


Woensdag:
Na een werkbijeenkomst aten we gezamenlijk linzensoep met Turks brood en allerlei soorten houmous. Het bleek de bedoeling dat iedereen wat meenam, maar dát was niet (goed) gecommuniceerd. Nu kon ik lekker aanschuiven. En thuis? Daar hoefde ik even niet voor de vitamines te zorgen...

Donderdag:
Tijd voor gezonde kost: ik maakte een Hollandse stamppot met pastinaak en vegetarische uienjus.
Klik!  Leuk detail: in de jus verwerkte ik mijn zelfgemaakte appelstroop.
De salieblaadjes voor de topping  komen vers uit de tuin. Heerlijk gefrituurd geven ze een chique touch aan deze stamppot. Toch?!

Vrijdag
Wat een luxe... samen met Peter gingen we uit eten bij ons favoriete restaurant. (klik) We proberen elke week een dagdeel quality time door te brengen en onze favoriete tijdsbesteding is uit eten gaan. Nu verraste Peter me. Uit eten gaan is best prijzig, maar zoals iemand terecht opmerkte: "het is vele malen duurder als je relatie te lijden heeft en je relatietherapie nodig hebt, wanneer je niet meer met elkaar kan praten". Het eten was niet alleen lekker, maar het was ook erg gezellig ;)

Zaterdag:



Tijd voor zuurkool... deze keer maakte ik een gegratineerde pastaschotel. Klik! Groot voordeel van deze warme winterschotel is dat deze héél snel klaar is! 







Bakken

Deze week bakte ik een heerlijke appelcrumbletaart.... dát was een tijd geleden.
Toen ik in de nazomer liters appelsap maakte, was appelmoes een bijproduct. Samen met de gewone appelmoes die ik kookte, heb ik heel wat weckpotten kunnen vullen. Eén grote weckpot appelmoes is voldoende voor deze taart.
Ik snijd deze taart in 16 stukjes en zo kunnen we er lekker lang mee doen. Dit recept komt van een blog uit mijn begintijd (novemer 2015) als blogger:  de tijd dat ik uit de losse pols mijn verhalen schreef, maar nog niks met foto's maken had. Het geheel ziet er  vre-se-lijk uit. Tijd om nieuwe foto's te maken en daar helpen mijn kinderen graag mee. Eerst met commentaar geven en vergelijkingen met hun veel betere camera. En dan.... helpen ze met mooie foto's maken, met hun allernieuwste smartphone.
En zó krijg je toch zin in een stukje, niet?! Fotocredits jongste zoon.

Eind van de week bakte ik vegan brownies 
met een wel heel bijzonder ingrediënt
dat ei en melk vervangt. Het is 'okara' en bijproduct van mijn zelfgemaakte....

Sojamelk

Eind van de week had ik weer energie en zin om nieuwe dingen uit te proberen en 
ik maakte sojamelk. Dit stond al heel lang op mijn to-do-lijstje....

Om de melk wat evenwichtiger en gezonder te maken voegde ik zelfgemaakt calciumsupplement toe.
Ach.... je hebt er alles over kunnen lezen in mijn vorige post klik
En als bijproduct houd je dus 'Okara' over.
Ik raad je aan binnenkort zelf eens sojamelk te maken, want met mijn hoeveelheid
okara komen daar zeker weten nieuwe recepten aan!
Woon je in de buurt, dan kun je wat komen halen.

Flessen vol....

Het is op zich geen vreemde bezigheid voor me om potten en flessen uit te koken in een enorme pan gevuld met sodawater. Op die manier worden glazen flessen en potten brandschoon. Het vreemde is de tijd van het jaar.... Meestal ben ik in de zomer en herfst bezig de oogst te verwerken en groente en fruit  in glas te stoppen om te bewaren.
Toch kookte ik deze week een heleboel flessen uit. Een kleurrijk en zomers klusje lag
 nog op me te wachten. De diepvries bevat geen groente meer, maar nog wel fruit, 
heel veel zomerfruit! De oogst was groot en ik was te moe om het allemaal te verwerken. 
Zo vond ik nog bijna 3,5 kilo rode aalbessen!!

Ik was eigenlijk van plan er een keer bessengelei van te maken, 
maar nu maakte ik bessensap klik! De sappan haalde ik tevoorschijn en ik 
vulde zo'n zes flessen met sap. 
Ik voegde bewust geen suiker toe 
want ik ben aan het experimenteren om een lekker alcoholvrij alternatief 
te vinden voor rode wijn.
Deze maand doen we mee met 'dry january' (klik) en dat gaat super goed.
Maar de gezellige momenten  zoals de weekend wine-time, houden we er gewoon 
in, alleen dan met een alcoholvrij alternatief. 
Alcoholvrije mousserende witte wijn of rosé is goed verkrijgbaar en lekker.
Maar een alcoholvrije rode wijn blijft moeilijk....
het is een slap drankje wat duidelijk wat mist.
Het meest voor de hand liggende alternatief is druivensap, maar mijn zelfgemaakte
sap smaakt erg zoet - het was een warme zomer - en daardoor weeïg. 
Mooi zuur bessensap geeft wat evenwicht, dacht ik.
Ik vind het best lekker en voegde wat cayennepeper toe voor de pit.
Maar het mag nog krachtiger.
Ik ben nog niet uit geëxperimenteerd.
Iemand nog tips?

De overige schoon uitgekookte flessen vulde ik met gemberbier.
De gemberoogst laat nog zo'n jaar op zich wachten, dus koop ik grote gemberwortels in de winkel.
Echt een aanrader, dit krachtige, zoete en tegelijk pittige drankje met gember. Klik!
Misschien kan een scheutje in een wijnglas ook wonderen doen?!
In ieder geval is het een feestelijk drankje wat ijskoud en
aangelengd met bubbeltjeswater echt een favoriet van me is!

Wassen

Die was blijft maar terugkomen...
Deze week maakte ik een nieuwe  fles
 wasverzachter en dat is echt een fluitje van een cent.
Een deel water, een deel azijn en 
een (iets kleiner) deel conditioner of balsem.
Ja  je leest het goed... dat goedje wat voor je haar bedoeld is! Het ruikt lekker en maakt ook je kleding lekker zacht ;)

Vervolg winactie


Nog even een fotootje van Ellen...
de winnares van de mooi gegraveerde beukenhouten borrelplank.
Omdat ze in de buurt woont, ging ik  persoonlijk langs. 
Strikje om de doos en ze was er helemaal blij mee. Ik denk dat zwager Jan
 hem inmiddels in gebruik heeft genomen, klopt dat?


En dit was het voor deze week....
Tijd voor rust afgewisseld met leuke keukendiy's die ook weer niet zo 
heel veel tijd kostten.

Heb jij laatst iets nieuws uitgeprobeerd?

Geen opmerkingen: