Was ik toch iets te vroeg met het delen van het recept van de gekonfijte groene vijgen klik,
want ineens waren er een heleboel niet meer groen, maar donkerpaars, zacht en rijp.
Ik werd erop geattendeerd door de kwetterende spreeuwen in de vijgenboom.
Heel gezellig klonk het, maar ondertussen werd er in een heleboel rijpe vijgen gepikt.
Ik gun ze best wat, die spreeuwen maar om nu alle vijgen van mijn winteroogst op te eten gaat te ver.
Nog licht in het hoofd van de griep, wilde ik wat vijgen redden:
vijgen om te drogen (zie mijn winkeltje: ze zijn te koop!), zó op te snoepen en
wat vijgen voor in een nieuw taartje.
Een vijgentaartje met hazelnoten, want ook hazelnoten vond ik dit najaar in overvloed.
En het is me gelukt!
Dit taartje is snel gemaakt en is 't geen plaatje?!
Zorg dat je zelfgemaakt spijs hebt staan.
Het liefst van hazelnoten, want die combineren heerlijk deze herfst met de vijgen.
Snel vijgentaartje met hazelnoot
Ingrediënten:
- 7-8 kleine vijgen
- 1 rol vers bladerdeeg
- 200 g hazelnootspijs
- 20 g hazelnoten
- 40 g bloem
- 1 ei
- 50 g boter
verder nodig - poedersuiker
- bakpapier
- blindbakvulling
Hoe maak ik het klaar:
Red de vijgen! Heb je geen hazelnootspijs? Maak dan het volgende halve recept klik . Of gebruik amandelspijs uit de winkel
Verwarm de oven voor op 200° C.
Rol de lap vers bladerdeeg uit.
Neem een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede of een langwerpige vorm van 15 x 25 cm.
Vet de vorm in, bekleed eventueel met bakpapier en druk het bladerdeeg erin. Snijd de randen bij en prik gaatjes met een vork erin.
We gaan het bladerdeeg eerst bijna gaar en knapperig bruin bakken met een blindbakvulling.
Hier heb ik sojabonen gebruikt, je kunt ook andere bonen of rijst gebruiken.
Heel belangrijk is dat je op het deeg bakpapier doet en daar de blindbakvulling op stort.
Heb jij dat ook wel eens gehad dat je de bonen of - nog erger - rijstkorrels naderhand
uit het deeg moest pulken? Da's geen goed idee, op deze manier voorkom je dat!
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten.
Laat even afkoelen en verwijder de blindbakvulling.
Maak ondertussen de vullling.
Smelt de boter in een klein steelpannetje. Schep de hazelnootspijs in een kom en
vermeng met de bloem en het losgeklopte ei. Roer er ook de gesmolten boter
door tot een smeuiig geheel.
Schil de vijgen en halveer ze.
Schep de spijsvulling op de bladerdeegbodem in de taartvorm.
Leg daar de gehalveerde vijgen op met het snijvlak aan de bovenzijde.
Druk ze licht in de vulling en bestrooi met de gepelde en gehalveerde hazelnoten
Zet de taart opnieuw in de warme oven en
bak tot de vulling gaar is in ongeveer 25 minuten.
Laat afkoelen en haal de taart uit de vorm.
Bestrooi met poedersuiker.
Snijd in punten en serveer.
Deze taart is het allerlekkerst op de dag zelf.
Maar Cora - fan van vijgen - vond 'm een dag later ook nog 'mjammie'.
Dus hierbij het recept van het goedgekeurde, snelle vijgentaartje met hazelnoten!
Geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten