dinsdag 26 april 2022

Inspiratie voor het vliervirus

 Wow! Het is nog vroeg in het jaar en ik had het nog niet verwacht, maar gisteravond 
zag ik de eerste bloemschermpjes van de vlier bloeien! Dat belooft een tijd 
vol geurig vliergenot of anders gezegd: een tijd van besmetting met het hardnekkige vliervirus.

Dit jaar ga ik wat nieuws maken... een heerlijk zoete versnapering, maar ik grijp zeker terug op mijn succesrecepten met de vlier van afgelopen jaren.
En die zet ik ter inspiratie voor jou alvast op een rijtje!!


De vlier [Sambucus Nigra]  groeit in grote aantallen in steden, parken en op het platteland. Het is eigenlijk een struik, maar door de verhoute, lange takken noemen sommigen het een boom, maakt niet uit. De hele vlier is goed voor de gezondheid, het vormt als het ware een complete huisapotheek.  Door een oud bijgeloof werd een vlier vroeger aangeplant op boerenerven. Hij zou geluk brengen en het kwade weren. Nu, dat laatste doet de vlier zeker, maar daarvoor zijn gewoon wetenschappelijke bewijzen. De vlier is supergezond!! Zo bevat ze bijvoorbeeld antigriepproteïnes die het lichaam helpen virusaanvallen af te weren. De donkerrode tot zwarte besjes zijn heel herkenbaar in het najaar en goed te eten in jam, siroop of likeur. Ook de groene besjes zijn eetbaar, zelfs de bast, bladeren en wortels zijn bruikbaar.
De vlierbloesem heeft de meest krachtig werking. Ze helpt tegen hooikoorts, versterkt je weerstand, maakt vastzittende hoest los, ze werkt zweetafdrijvend bij griep en verkoudheid en voert gifstoffen uit je lichaam af. 

Let op bij het plukken van vlierbloesem. Bedenk eerst wat je ermee wilt maken en pluk niet teveel!
Zorg dat er genoeg bloesem overblijft wat tot besjes kan uitgroeien. Pluk liever bij verschillende bomen een klein beetje, dan één boom helemaal kaal plukken. Dit doe je niet alleen voor andere wildplukkers, maar natuurlijk ook voor de vogels die de besjes niet alleen lekker vinden, maar het zaad verspreiden zodat er weer meer vlier kan gaan groeien!



Vlierbloesemchampagne


Hóe het precies werkt, weet ik niet....  maar dát het werkt en héérlijk smaakt, weet ik wel!!
Met een minimum aan ingrediënten maak je een mousserende, licht alcoholische champagne.
IJskoud een perfect, feestelijk drankje met bubbels.
Ik heb nog wat flessen van vorig jaar liggen, want na ongeveer een jaar zijn ze op z'n lekkerst.
Zeker weten dat ik dit jaar weer een paar batches ga maken. Jij ook?! Klik!



Vlierbloesemparfait  (ijs)


Dit is echt tongstrelend en hemels verrukkelijk....  
Parfait ijs is een zachte ijssoort wat je makkelijk zonder ijsmachine kunt maken.
Waarom ik dit recept niet eerder heb verzonnen, weet ik niet maar dit jaar ga ik het zeker herhalen. 
 Ook goed om er vlierbloesemsiroop (zie hieronder) in te verwerken.


Vlierbloesemthee


Kruidentheeën zijn eindeloos te drinken, te combineren en goed voor je gezondheid, 
maar aan kop staat voor mij toch wel thee van vlierbloesem. 
Ik zorg dat ik aan het eind van het seizoen een hele grote pot vol gedroogde vlierbloesem heb staan,
 zodat ik in de winter niet mis hoef te grijpen.
Een steengoed idee om te starten met het gebruik van vlierbloesem 
om vervolgens niet meer te kunnen stoppen. Klik!



Vlierbloesemsiroop


Dit was misschien wel mijn allereerste kennismaken met de vlier.... 

Net toen ik wilde gaan wildplukken, kreeg ik van een kennis een flesje vlierbloesemsiroop!
En ja... er zit een heleboel suiker in, maar dit zorgt mede voor de houdbaarheid.
Je gebruikt overigens maar een klein laagje siroop in een glas...
Ook maken? Klik!


Vlierbloesemvoorjaarshoning


The best of both in one jar..... dat is deze vlierbloesemhoning. 
Bijen zullen dit nooit maken, maar op deze manier kun je het lekker zelf.
Een recept is een groot woord, maar dit idee is echt een aanrader! Klik!



Vlierbloesempannenkoeken


Je hebt maar een paar schermen nodig om te genieten van de smaak van deze pannenkoek-speciaal.
Ook kinderen smullen hiervan! Heel eenvoudig zelf te maken klik!



Vlierbloesemwaterijsjes


Van vlierbloesemsiroop maak je in een handomdraai waterijsjes, ijskoud en

verfrissend in de zomer en al geschikt voor kinderen vanaf 7 maanden. Klik!


Vlierbloesemappelazijn


Deze zelfgemaakte azijn wordt extra fruitig en aromatisch doordat je de vlierbloesem erin laat trekken. 
Heerlijk in een vinaigrette of zachtromige dressing. Klik!


Kun je er - net als ik - bevangen door het vliervirus nog geen genoeg van krijgen?
Blijf lezen....  binnenkort een super lekkere en überzoete lekkernij van vlierbloesem.
Wat maak jij nog meer klaar met vlierbloesem?
Wat is jouw favoriet? 


Geen opmerkingen: