zaterdag 23 oktober 2021

Amandelmarsepein

Waar koop je nog echt goede marspein? In de winkels waar ik het eerst kocht, 
verkopen ze tegenwoordig alleen nog - überzoet - suikerfondant....  
en eerlijk is eerlijk: dat is appels met peren vergelijken.
Maarrr... marsepein kun je zelf maken!
En het is helemaal niet moeilijk! Sterker nog.... had ik maar eerder geweten dat dit zó makkelijk is!

Deze herfstvakantie houden we met elkaar weer 'de grote bakwedstrijd' en 
dit jaar doen onze buren gezellig mee! Het is nooit verkeerd om een goede traditie te starten
 en dat deden we dus vorig jaar. Meer hierover lezen kan op dit blog (Klik)
Voor mijn bakuitdaging heb ik dus marsepein nodig en dat maak ik dit jaar zelf.
Alles voor lof van de jury! ;)




Amandelmarsepein


Ingrediënten:
  • 250 g ongebrande, bruine of witte amandelen (bio)
  • 325 g poedersuiker
  • 2 eiwitten (50 gram)
  • 1/2 tl oranjebloesemwater


Hoe maak ik het klaar:
Neem de amandelen en maal ze in een notenhakmolen of keukenmachine tot fijn meel.
Mix niet te lang, de olie moet niet uit de amandelen komen, anders krijg je geen goede marsepein.
Heb je amandelen met het bruine vliesje er nog omheen? Verwijder die door de amandelen te overgieten met heet water. Laat twee minuten weken en wrijf de velletjes er af.
Witte amandelen geven een mooie lichte kleur aan je marsepein.
Doe het amandelmeel in een ruime kom. Voeg het eiwit en het oranjebloesemwater toe.
Oranjebloesemwater of Mahazer is gemaakt van de bloesem van de bittere sinaasappel
en kun je kopen bij een toko of een AH met een uitgebreid assortiment.
Maak je handen vochtig en kneed tot een samenhangend deeg.... 
Is het nog te droog, maak je handen dan opnieuw vochtig.
Ik maakte gelijk een voorraadje marsepein en hoewel vers bereid en beperkt houdbaar,
 kan dit wel tot Sinterklaas bewaard blijven.
Natuurlijk kun je ook minder maken of een andere verhouding zoals 1:1 
(evenveel amandelen als suiker) toepassen. 
Bewaar de marsepein 24 uur op kamertemperatuur. 
Pak in een beewaxwrap (bijenwasdoek klik) of in plastic folie tegen uitdrogen.
Na 24 uur kun je de marsepein het beste koel bewaren. Door het gebruik van eiwit 
is de marsepein in de koelkast zo'n twee maanden houdbaar.
Voor gebruik laat je de marsepein op kamertemperatuur komen en kneed je de marsepein goed door.
 Is het wat droog geworden? Kneed de marsepein met vochtige handen, 
dat blijkt vaak al voldoende om 'm weer goed kneedbaar te krijgen.
Denk aan kleien, dat werkt op dezelfde manier.


Voor mijn speciale bakuitdaging moet ik het marsepein uitrollen om gebak te bekleden. 
Belangrijke vraag: kun je deze zelfgemaakte marsepein goed uitrollen 
en er taart of gebak mee decoreren?
Het antwoord is: ja!
Mijn trucs:
  • gebruik een pvc pijp als deegroller, hier blijft niet snel iets aan kleven
  • rol uit op een stuk bakpapier, dan kun je de marsepein makkelijk verplaatsen
  • strooi wat poedersuiker op de roller als de marsepein toch plakkerig blijft
Met deze drie tips verkreeg ik een dunne lap marsepein, die - eerlijk is eerlijk - wat 
makkelijker scheurt of breekt dan marsepein uit de winkel, maar hé... 
wij spelen niet vals en gebruiken geen E-nummers.
 

Waarom zou je zelf marsepein maken?

Het antwoord luidt hetzelfde als bij alle andere producten die je zelf maakt:  
je weet precies wat er in gaat.
De smaak is vele malen lekkerder dan het product wat je kant en klaar in de winkel koopt. 
Marsepein uit de winkel bevat vaak maar 20% amandelen en de rest is suiker en andere hulpstoffen.
Ik heb marsepein met ruim 44% amandelen gemaakt, meer dan het dubbele en dát proef je.
Voedingszuur, een stabilisator, verdikkingsmiddel, invertsuikerstroop, aroma's en concentraten heb je niet nodig. Pas de hoeveelheid liever aan, dan hoef je een product niet een jaar te kunnen bewaren....

Marsepein kun je zelf kleuren in alle tinten die je nodig hebt. 
Kies hiervoor eens natuurlijke kleurstoffen. Experimenteer er gerust op los en gebruik bijvoorbeeld bessensap of bietensap voor rood, wortelsap voor oranje, het sap van bosbessen of rode kool gemengd met wat baking soda voor blauw, kurkuma voor geel etc. etc.

Is deze zelfgemaakte marsepein goedkoper? Ook dat nog, 
zeker als je de juiste verhouding meerekent. 
Het is omgerekend ongeveer een euro voor 100 gram, mèt biologische amandelen!

Nieuwsgierig wat ik ermee maak bij onze bakwedstrijd?  
Het wordt iets heel bijzonders en tegelijk iets wat iedereen kent...
Nog even geduld..... blijf lezen.


Geen opmerkingen: