maandag 18 oktober 2021

Hazelnootchocoladepasta

Vergeet die Nutella reclame uit de supermarkt. 
Hazelnootchocoladepasta gaan we dit najaar zélf maken!
En zó moeilijk is dat niet, bovendien is het een super hazelnotenjaar. 
In no-time raapte ik zo'n twee kilo bij elkaar. 
En dan heb ik het over wildplukken of in dit geval wildrapen....
Want er groeien zoveel hazelaars in de buurt, gewoon midden in de stad. 
 
Twee jaar geleden maakte ik twee hazelnootchocoladepasta varianten,
 maar oh jee.... kom niet aan de chocopasta hier in huis!!
Ineens had iedereen er een mening over en die was ten gunste van de supermarktchocopasta....
Dit jaar maak ik een betere versie: een echt smeuïge pasta.
Oordeel zelf!


Hazelnootchocoladepasta

    voldoende voor een pot van  250 g

Ingrediënten:
  • 100 g hazelnoten, gekraakt
  • 15 g cacaopoeder
  • 30 ml agavesiroop
  • 20 g poedersuiker
  • 30 ml notenolie
  • 1 tl vanille-extract, maak eens zelf (klik)
  • 30 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Als je alle zelf gevonden hazelnoten hebt gekraakt, ben je vast lekker ontspannen.... en is het bijna tijd voor een lekker crackertje met je zelfgemaakte hazelnootpasta.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin 

voor een uitgesproken notensmaak. Let op dat de hazelnoten niet aanbranden. 
Blijf erbij en schep regelmatig om.
Laat afkoelen en doe ze in een keukenmachine of speciale hakmolen voor noten 

en maal fijn.
Wanneer je langer dan 3 minuten mixt, komt de olie vrij 
uit de noten en krijg je zonder toevoegingen een smeuïge pasta. 
Helaas! De vorige keer dat ik dit met noten deed, 
ging dit ten koste van mijn - niet professionele -  hakmolen.
Toen de noten fijngemalen waren, stopte ik en voegde zelf notenolie toe. 
Ik gebruikte walnotenolie, maar als je hazelnootolie hebt staan is dit nog beter. 
Je kunt ook zonnebloemolie gebruiken.
Voeg alle ingrediënten toe en mix kort tot een echte pasta.
Schep de hazelnootpasta in een schone pot en proef wat je er van vindt.
Bewaar het potje buiten de koelkast, anders wordt de pasta te hard.
Houdbaar ongeveer drie maanden, maar dat gaat dit potje niet meemaken!
 
Deze hazelnootpasta is leuk om te maken. 
 De smaak is puur en lekker zacht tegelijk. De hazelnoten proef je goed.
Ik vind de hazelnootchocoladepasta dit keer goed gelukt!

De echte chocolovers hier in huis vinden dat er wat meer chocolade in kan.
Maar ik ben tevreden, want jongste dochter wilde nog een crackertje met pasta.

Waar mijn vorige recept wat weg had van choco-hazelnootzand,
is deze hazelnootchocoladepasta een goede concurrent van Nutella.
Inmiddels uitgeprobeerd en goedgekeurd door de kinderen.
Héérlijk!



Zelf veel hazelnoten geraapt en nog inspiratie nodig?
Wat te denken van deze toffe ideeën?



Binnenkort ga ik met mijn lekkere, zelfgemaakte hazelnootpasta aan het bakken. 
Blijf me volgen voor lekkere recepten!

 

2 opmerkingen:

Zuinigaan (Aaf) zei

Je recept is voor mij een beetje verwarrend. Ik noem het bruine schilletje rond de noot de schil en jij noemt de harde dop, die je moet kraken, de schil. Pas toen ik de foto zag waar de noten wel degelijk schilletjes hebben, werd mij duidelijk dat je met schil de harde buitenkant bedoelde.

Tamar zei

Ik snap de verwarring: schil, dop, pel... ik heb er voor de duidelijkheid 'gekraakt' van gemaakt. Bedankt voor je opmerking! 👍