Het is alweer jaren geleden dat ik vol bewondering toekeek hoe in een studentenhuis
een meisje enorme hoeveelheden jam in potten deed. Ook vond ik het erg knap
hóe Ank op de wijktuin alle oogst verwerkte tot liters en liters jam voor de verkoop...
Inmiddels zijn we jaren verder en heb ik niet alleen ontdekt hóe je zelf jam maakt,
maar heb ook de smaak te pakken.
en verrassende combinaties uitgeprobeerd. Van rabarber-vlierbloesem-gemberjam tot
vijgen-chocolade-hazelnoot jam. Met suiker, halfzoet of zelfs suikervrij. Alles kan en niks is te gek.
Ik heb de smaak te pakken.... jam maken is super leuk en helemaal niet moeilijk!
Inmiddels staan mijn kelderplanken bomvol potten jam! En die zag ik dubbel goed
toen ik de kelder vorige maand schoonmaakte. Wát een verzameling noeste huisvlijt
staat daar op die paar planken opgestapeld.
Maarrrr..... er is één kleine maar: ik houd dus helemáál niet van het eten van jam.
Tenminste: niet op een boterhammetje.... jakkie! Peter en de kinderen vinden het ook niks!
Een paar keer per jaar eet één van de kinderen eens een boterhammetje jam.....
maar daar komen mijn potjes niet van leeg.
Dus, reden om te bedenken wat je allemaal met jam kan doen!
Ideeën zijn er gelukkig volop!
Zó ben ik dol op bakrecepten met jam en in toetjes smaakt jam ook opperbest.
Ik ga al mijn jamideeën ter inspiratie even op een rijtje zetten.
Te beginnen met datgene waar het meeste jam in gaat.
- Deze lieve hartjes plaatkoek smaakt ook op andere dagen dan Valentijn erg lekker. Er gaat een hele pot rode jam in, rood de kleur van de liefde! Klik!
- Ik bakte 'm gisteren nog: boterkoek met bramencrumble...
maar elke smaak jam kan! Deze keer gebruikte ik een potje pruimenjam Klik - Healthy amandelkoekjes met jam bevatten geen geraffineerde suikers en zien er vrolijk uit door de gekleurde jam. Klik
- Trifle: dit bekende en machtige Engelse dessert sneed ik in punten, maar meestal schep je het gewoon in een schaaltje. De (aardbeien)jam in... Klik!
- Scones, nog een keer Engels en onmisbaar bij een high of afternoon tea, maar het lekkerst is de clotted cream en de twee kleuren jam erbij. Kies ook zeker voor een friszure jam voor het tegenwicht. Klik
- Een mergpijp en dan de reuze variant, bestaat uit allemaal laagjes. Eén daarvan is jam... aardbeienjam. Klik!
- Dit meringuetaartje was een zoet experiment.... je kunt hier het beste een friszure jam voor gebruiken. Klik
- Appel-kokosnotenkoekjes zijn volledig vegan en suikervrij.... tenminste als je ook een suikervrije jam gebruikt. Lekker! Klik!
- In feesttaarten, gemaakt van biscuit is een dunne laag friszure jam lekker als tegenhanger van een zoete laag marsepein of fondant. En het maakt de taart wat smeuïger. Op mijn blog bij taarten (klik) zie je een kinderdagtaart, kattentaart, varkentjes-in-de-moddertaart, chocolade-driptaart en princess cake
- Op appeltaart, appelcake en de verse vijgentaart strijk je een dun laagje gelei van warme jam en water...
- Naturel yoghurt of kwark worden fruitig op smaak gebracht met een lepel jam. Lekker als start van de dag of als toetje....
- Serveer bij pannenkoeken of wentelteefjes eens verschillende smaken jam
En nu ben ik gek genoeg tot nummer 13 gekomen....
Eerlijk gezegd heb ik deze lijst het meest voor mezelf samengesteld om al die potten jam
nu eens te kunnen gebruiken...
Ben jij ook een jamlover of heb je heel veel potjes zelfgemaakte jam staan?
Doe er je voordeel mee, net als ik ;)
Heb jij nog ideeën of recepten waar jam in gaat en waar ik niet aan gedacht hebt?
Nog even alle soorten jam van mijn blog op een rijtje:
- Aardbeienjam, suikervrij!
- Appeltaartjam
- Bramen-frambozenjam met goud
- Bramen-kruisbessenjam
- Courgette citrusjam
- Druivengelei met vanille
- Exotische vijgenjam, suikervrij
- Framboos-gojibesjam
- Kweepeergelei
- Mispelmousse
- Moerbei-jam
- Pruimenbessenjam
- Vijgenjam met chocola en hazelnoten
- Zwarte bessenjam met edelsteentje (drank)
Gelei is trouwens jam wat van sap wordt gemaakt. Deze is meestal dunner en
altijd glad zonder pitjes of stukjes.
Dit jaar wordt de lijst vast uitgebreid en ga ik weer nieuwe smaken en combi's uitproberen...
En ik wil proberen eens zelf pectine te maken....
Wat is jouw favoriete jam?!
2 opmerkingen:
Leuke tips joh voor jamgebruik! En wat een lekkere recepten!
Ik had precies hetzelfde als jij, planken vol jam, en we eten amper brood, en al zeker niet met jam erop. Ook is mijn jam maar een jaar houdbaar want ik gebruik weinig suiker, en hij is ook vrij dun.
Ik gebruik de jam nu ook in sladressings, met wat olie en azijn. En in de pap s ochtends. En zelfs in vleessauzen. Het kan ook heel goed bij hartig. Zoals bij de borrel, als dip bij oude kaas bijvoorbeeld. Natuurlijk in monchoutaart en yoghurttaartjes.
Dank voor al je extra tips! Dit jaar weer volop jam maken dus! :))
Dank je wel, Clarien! Goede tip om ze ook bij hartige gerechtjes te gebruiken. Nu gebruik ik vaak chutney bij een blokje kaas, maar iets zoeter kan ook. En in een sladressing ga ik ook erns proberen..... Dank voor je aanvulling :)
Een reactie posten